wtorek, 23 sierpnia 2011

Afrodyzjak o magicznej sile:)



Czy wiesz jaka jest najdroższa przyprawa świata ?
Tak ,Tak – to Szafran.
Odwiecznym pragnieniem człowieka jest przedłużenie młodości, pobudzenie zmysłów i poprawienie nastroju.
Od zarania dziejów wierzono, że takim środkiem jest szafran – szafranowe czerwone złoto. W mitologii greckiej, przystojny Crocos zakochał się w pięknej nimfie o imieniu Smilax, niestety, jego łaski zostały odrzucone przez Smilax, a on sam zamienił się w piękny kwiat -krokus fioletowy o niezwykłej mocy.
Szafran to w istocie przyprawa w formie nitek krokusa lub w proszku. Nazwa przyprawy wywodzi się od arabsko-perskiego wyrazu 
az-zafaran, oznaczającego zarazem kolor „żółty”, jak i „nitkę”. Owe żółte nitki pozyskiwane są z pochodzących z Azji Mniejszej krokusów, których botaniczna nazwa brzmi Crocus sativus. Według legendy powodem dla którego Aleksander Macedoński zakończył swój zwycięski pochód właśnie w Indiach, było rozkwitłe rankiem pole krokusów. 
Cesarz Marek Aureliusz brał kąpiele szafranowe dla wzmocnienia męskich sił, a Neron kazał wysypać złociste pręciki na drogę jak wjeżdżał do stolicy imperium.
Szafran był także używany do zapachu w łaźniach i publicznych salach Imperium Rzymu.
Nawet w kronikach surowego średniowiecza można znaleźć wzmianki o szafranie, który”pociesza i rozwesela”


W Indiach jego kolor jest uważany za uosobienie piękna i jest on oficjalnym kolorem szat buddyjskich. W hinduiźmie, zresztą, szafran ma stałe miejsce, stosowany jest do praktyk zwanych tantra, które łączą seksualność z duchowością. Stąd kuchnia hinduska jest pełna potraw z użyciem szafranu, który wchodzi w skład słynnej przyprawy curry, znanej i nam w Polsce.
Trudno się dziwić, że tak droga i unikalna substancja stała się przedmiotem pożądania, a więc także i oszustw
Już Pliniusz Starszy w „Historii naturalnej” martwił się, że szafran jest najczęściej fałszowanym towarem.
W renesansie, epoce w której naśladowano wszystko co antyczne, szafran był już wart więcej niż złoto i wciąż padał łupem najnikczemniejszych fałszerstw.
W centrum handlu śródziemnomorskiego – Wenecji, istniały specjalne urzędy do spraw handlu szafranem, a nieuczciwych kupców straszono szafotem.
W obecnych czasach rozpoczęto więc badania nad właściwościami szafranu, a także uprawę na szeroką skalę. Największym producentem szafranu o najwyższej jakości jest Iran (96%) liczą się także Grecja Indie i Hiszpania.

Laboratoria naukowe powstałe w Iranie potwierdzają szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania szafranu na nasze zdrowie: pobudza system trawienny, oddechowy, centralny układ nerwowy i serce, obniża ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom, wspomaga dotlenienie tkanek, ma działanie przeciwbólowe i prawdopodobnie przeciw rakowe, a więc spowalnia proces starzenia się naszego organizmu!!!


Niektóre ludy nadal wykorzystują magiczną moc szafranu do rytuałów, gdyż oczyszcza aurę człowieka i ułatwia modlitwę.
Poprawia też nastrój i samopoczucie harmonizując psychikę.
Magicznie również działa na zmysł smaku.
Jest wykorzystywany przez kucharzy do najlepszych potraw świata.
Znajdujemy go w perskich przysmakach z ryżu, we francuskiej zupie rybnej, w angielskim chlebie czy mediolańskim risotto.
A więc zaczynamy???

Mam dla Ciebie świetny pomysł na początek, znany przepis na „herbatkę szczęścia „
Weż: 3 łyżki stołowe suszonych płatków pierwiosnka,1-2 nitki szafranu, pół łyżeczki miodu i jedną filiżankę gorącej wody.
Płatki i nitki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 minut. Potem dodajemy miód.

Teraz pełny relaks.
Włącz swoją ulubioną muzykę medytacyjną , usiądż wygodnie i pij bardzo powoli w spokojnym otoczeniu, myśląc o różnych przyjemnych dla Ciebie uczuciach.
I tak odpoczywaj przez godzinę a wtedy poczujesz moc herbatki szczęścia.


Delektuj się i rokoszuj…...poczuj jak moc tej herbatki usuwa z Twojego umysłu niepotrzebne myśli.
Po chwil panuje błogi spokój i czujesz jej przyjemną moc. 





Brak komentarzy:

Dziś jestem Wdzięczna za .....

Google+ Followers

AKTYWATOR OCZYSZCZANIA